Dieta u pacjentów z chorobą nowotworową jest niezwykle istotnym tematem. Powinna być ona odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa, dzięki czemu będzie zapewniać organizmowi wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. U pacjenta onkologicznego kluczowe jest uzupełnianie białka, ponieważ układ odpornościowy jest wyjątkowo nadwyrężony. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, przeczytaj poniższy artykuł.
Rola białka w diecie u osoby chorej
Białka są podstawowym budulcem mięśni, narządów, enzymów oraz hormonów. Dzięki tym substancjom możliwy jest wzrost i rozwój organizmu. Odgrywają kluczową rolę w regulowaniu ciśnienia krwi oraz utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Odpowiadają również za odporność. Uzupełnianie zapasów białka jest istotne przy każdej chorobie, tym bardziej w przypadku nowotworu, ponieważ wtedy zapotrzebowanie na proteiny wzrasta dwukrotnie.
Uzupełnianie białka w diecie jest ważne, ponieważ jest ono zużywane przez organizm na bieżąco. Nowotwór produkuje dużo substancji, które oddziałują w sposób szkodliwy na komórki (np. powoduje rozpad białek). W związku z tym organizm zużywa energię na ich naprawę, do którego potrzebny jest budulec, czyli białko. Dodatkowo, u chorego na raka, układ odpornościowy musi pracować na najwyższych obrotach. Dlatego tak ważne jest systematyczne uzupełnianie zapasów białka.
Dorosły, zdrowy człowiek każdego dnia powinien przyjmować 0,8-1,0 g białka/kg masy ciała. Z kolei w diecie onkologicznej zalecane jest 1,2-2,0 g białka/kg masy ciała, czyli prawie dwa razy więcej. Właściwy poziom protein w diecie u osoby chorej na nowotwór:
- pomaga budować tkanki,
- przyspiesza gojenie ran,
- wzmacnia odporność,
- może wpływać na lepsze samopoczucie.
Najlepsze źródła białka
Białko znajduje się w większości produktów spożywczych. Jednak nie każde źródło protein jest tak samo cenne w diecie onkologicznej. Osoba chora na nowotwór powinna w swojej diecie uwzględnić białko pełnowartościowe, które znajduje się w mięsie i jego przetworach, rybach, jajach oraz mleku i produktach mlecznych. Ten rodzaj protein powinien stanowić 70% dostarczanego białka w diecie onkologicznej. Białko pochodzenia zwierzęcego jest wykorzystywane przez organizm bardziej efektywnie niż białko roślinne.
Jednak nawet gdy zadbasz, aby Twoja dieta obfitowała w białka pełnowartościowe, może okazać się, że poziom protein jest za niski. Zapewnienie odpowiedniej ilości białka może być szczególnie trudne, gdy cierpisz na mdłości, biegunki lub masz problemy z apetytem czy odczuwasz zaburzenia zmysłów smaku i zapachu. W takim wypadku warto rozważyć wizytę u dietetyka oraz zainteresować się tematem odżywek białkowych, które mogą okazać się pomocne przy osiągnięciu wystarczającego poziomu protein. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość białka nie jest korzystna dla organizmu, ponieważ może negatywnie wpływać na funkcjonowanie narządów wewnętrznych.